Farby są coraz częściej stosowane zamiast kuchennych płytek, ponieważ są tanim i szybkim sposobem na odświeżenie kuchni. Tworzą też ogromne możliwości, jeśli chodzi o wybór koloru. Czy każda farba nadaje się do zastosowania w kuchni?
Klasa farby — jakie ma znaczenie?
Do kuchni w pełni nadają się farby o klasie pierwszej. Mają najwyższą odporność na ścieranie i wilgoć i mogą zastąpić płytki. Oznaczenia o klasie pierwszej warto szukać na opakowaniu, wybierając farby także do łazienki. Należy wiedzieć, że nie każdy kolor z serii musi mieć taką samą klasę: warto więc sprawdzać informacje na opakowaniu.
Farby o klasie drugiej również można stosować w kuchni, jednak nie w bezpośrednim sąsiedztwie kuchenki i blatów roboczych. Można czyścić je na mokro, jednak mają niższą odporność na szorowanie w porównaniu do klasy pierwszej.
Farby o klasie trzeciej i czwartej nie nadają się do użycia w kuchni, ponieważ można czyścic je wyłącznie na sucho, a zachlapana ściana będzie wymagała ponownego malowania.
Rodzaje farb do kuchni
Do zastosowania w tak wymagającym miejscu, jakim jest kuchnia, najbardziej nadają się farby wewnętrzne:
- lateksowe — posiadają bardzo wysoką odporność na wilgoć i szorowanie, przez co nadają się do zastosowania nawet w łazienkach;
- ceramiczne — są odporna za zabrudzenia i uszkodzenia mechaniczne, sprawdzą się w pobliżu blatów i kuchenki, ponieważ to miejsca narażone na największe zanieczyszczenia. Ich zaletą jest brak płowienia i gładka, błyszcząca powierzchnia;
- tablicowe — to najbardziej funkcjonalny rodzaj, ponieważ można po nich bez obaw pisać kredą. Są odporna na szorowanie i wytrzymałe;
- strukturalne — mogą stworzyć oryginalną dekorację kuchenną, ale lepiej jest unikać stosowania ich w bezpośrednim sąsiedztwie kuchenki, ponieważ dość łatwo gromadzą się na nich zanieczyszczenia.